مبدل AC به AC
آشنایی با مبدل AC به AC

معرفی مبدل AC به AC

در مقاله های پیشین در مورد مفهوم منبع تغذیه و انواع آن صحبت کردیم. (منبع تغذیه چیست؟) مبدل AC به AC که خود می تواند نوعی از یک منبع تغذیه باشد از نظر عملکرد می تواند به چند دسته تقسیم شود. همانطور که گفته شد منبع تغذیه AC به AC می تواند به صورت مجزا به عنوان یک منبع تغذیه به کار گرفته شود یا به عنوان بخشی از مدار یک منبع تغذیه استفاده شود. برای مثال در منبع تغذیه AC به DC ابتدا از یک ترانس برای کاهش سطح ولتاژ AC استفاده می شود که در واقع ترانس به عنوان یک مبدل AC به AC ابتدا سطح ولتاژ را از 220 ولت برق شهری به ولتاژ مناسب (مثلا 12 ولت AC) تبدیل می کند و سپس مابقی مدار طراحی شده کار تبدیل AC به DC را انجام می دهند.

آشنایی با انواع مبدل AC به AC

  • مبدل AC به AC کاهشی

این نوع مبدل همانطور که از اسمش مشخص است ولتاژ AC ورودی را بنا به نیاز به یک ولتاژ AC کمتر تبدیل می کند. پرکاربردرین و معروف ترین قطعه برای این کار ترانسفورماتور یا به اختصار ترانس می باشد. ترانسفورماتور با یک هسته و دو سیم پیچ اولیه و ثانویه توانایی کاهش ولتاژ AC را دارد. البته با استفاده از مدارات الکترونیکی هم امکان کاهش ولتاژ AC وجود دارد که البته راه زمان بر و پر هزینه تری می باشد.

  • مبدل AC به AC افزایشی

این مبدل AC به AC برعکس مدل قبلی عمل کرده و دامنه ولتاژ AC ورودی را افزایش می دهد. همانند مبدل AC به AC کاهشی، در مبدل AC به AC افزایشی نیز ترانسفورماتورها نقش پر رنگی دارند.

  • مبدل AC به AC فرکانسی

این مدل خیلی کم کاربردتر از مدل های قبلی می باشد. در این نوع مبدل دامنه ولتاژ حفظ شده و تنها فرکانس آن تغییر می کند. برای تغیر فرکانس یک ولتاژ AC نیاز به مدار الکترونیکی داریم و همین امر باعث می شود که این مبدل نسبت به مدل های مذکور پیچیده تر شود.

  • مبدل AC به AC کاهشی – افزایشی

عملکرد این مبدل ترکیبی از مبدل AC به AC افزایشی و مبدل AC به AC کاهشی است. این نوع مبدل معمولا در آزمایشگاه ها یا مکان هایی که نوسان ولتاژ دارند استفاده می شود و می تواند به صورت دستی یا اتوماتیک عمل کند. منظور از عملکرد دستی حالتی است که ولتاژ خروجی را به صورت دستی و توسط المانی مانند پتانسیومتر تنظیم کنیم. حالت دستی معمولا در آزمایشگاه ها یا تعمیرگاه ها برای تست دستگاه های مختلف استفاده می شود. اما در حالت اتوماتیک تنها ولتاژ خروجی مورد نظر را به عنوان هدف قرار می دهیم در این صورت مبدل با توجه به فیدبک هایی که از خروجی به دست می آورد اقدام به کاهش یا افزایش دامنه ولتاژ خروجی می نماید. با این تفاسیر اگر دامنه ولتاژ برق ورودی کاهش یابد مبدل به صورت اتوماتیک این افت ولتاژ را جبران می کند و همچنین اگر دامنه ولتاژ برق ورودی افزایش یابد مبدل افزایش ولتاژ را در خروجی کاهش می دهد تا دامنه ولتاژ خروجی در محدوده تنظیم شده باقی بماند.

  • مبدل AC به AC مختلط

مبدل AC به AC مختلط، مبدلی است که ویژگی تمام مبدل های ذکر شده را داشته باشد. یعنی هم دامنه ولتاژ و هم فرکانس را بتوان کم و زیاد کرد. معمولا این نوع مبدل ها تحت عنوان منبع تغذیه AC متغیر که در آزمایشگاه ها و تعمیرگاه ها استفاده می شوند، یافت می شود.

اشتراک گذاری