choose power supply
راهنمای خرید منبع تغذیه متغیر و مقایسه برندها

مقدمه ای در مورد منبع تغذیه متغیر

منبع تغذیه متغیر نوعی از دستگاه های مولد انرژی الکتریکی هستند که ولتاژ متناوب برق شهری را به ولتاژ مستقیم قابل تغییر تبدیل می کنند. برای مثال منبع تغذیه 30 ولت 5 آمپر متغیر ولتاژِ متناوب 220 ولتِ برقِ شهری را به ولتاژِ مستقیم 0 تا 30 ولت تبدیل می کند. منبع تغذیه متغیر کاربردهای گوناگونی دارد. برای مثال تعمیرکاران انواع دستگاه های الکترونیکی و برقی مانند موبایل، لپ تاپ، لوازم خانگی و تجهیزات صنعتی از این منابع انرژی استفاده می کنند. همچنین مهندسین و متخصصین الکترونیک برای توسعه و طراحی انواع مدارها و بردهای الکترونیکی از این منبع تغذیه ها بهره می برند.

آشنایی با انواع منبع تغذیه متغیر

منبع تغذیه متغیر انواع مختلفی دارد و به چند روش می توان آنها را دسته بندی کرد. از نظر طراحی، منبع تغذیه های متغیر به دو نوع سوییچینگ و خطی تقسیم می شوند. اصول کار منبع تغذیه خطی، کاهش ولتاژ ورودی با استفاده از ترانسفورماتور و تقسیم آن به بازه های ولتاژی مختلف است. اما در منبع تغذیه سوییچینگ ترانسفورماتوری در کار نیست. ولتاژ ورودی با استفاده از سوییچ زنی یک ترانزیستور (عموما IGBT یا MOSFET) به بخش های کوچک تر تقسیم شده و ولتاژ نهایی در خروجی ساخته می شود. در مورد منبع تغذیه های خطی و سوییچینگ و تفاوت آنها قبلا مطلبی در وبسایت منتشر شده است. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد این دو نوع منبع تغذیه لینک زیر را دنبال کنید.

در ادامه‌ی این مقاله نکاتی را که در هنگام خرید یک منبع تغذیه متغیر باید در نظر گرفته شود بررسی می‌کنیم. این موارد شامل نکات فنی و ساختاریِ این تجهیز پرکاربرد می‌شود.

نکات فنی برای خرید منبع تغذیه متغیر

همانطور که قبلا هم گفته شد، منبع تغذیه های متغیر انواع گوناگونی دارند و آنها را می‌توان به صورت های مختلفی دسته بندی کرد. در این بخش از مقاله به نکاتی فنی اشاره می‌کنیم که برای خرید یک منبع تغذیه متغیر می‌بایست در نظر گرفته شود.

به صورت کلی این مشخصات شامل موارد زیر است :

  • محدوده ولتاژ متغیر مورد نیاز در خروجی
  • محدوده جریان متغیر مورد نیاز در خروجی
  • تعداد خروجی‌های متغیر مورد نیاز
  • تعداد خروجی‌های ثابت مورد نیاز
  • محافظت ها
  • مقدار ریپل خروجی (در موارد خاص)
منبع تغذیه گودویل

محدوده ولتاژ متغیر

محدوده ولتاژ در کانال خروجی متغیر یک عامل تعیین کننده در انتخاب منبع تغذیه است. تولیدکنندگان منبع تغذیه متغیر مدل های مختلفی با رنج ولتاژ گوناگون تولید می‌کنند. به عنوان مثال منبع تغذیه متغیر 30 ولت، دستگاهی است که در خروجی خود ولتاژی متغیر در بازه 0 تا 30 ولت ارائه می‌دهد.

محدوده جریان متغیر

یکی دیگر از عوامل موثر در انتخاب یک منبع تغذیه جریان خروجیِ کانال متغیر است. در منابع تغذیه متغیر علاوه بر تغییر ولتاژ توانایی تغییر جریان خروجی را هم خواهیم داشت. به عنوان مثال یک منبع تغذیه متغیر 30 ولت 5 آمپر در خروجی کانال متغیر خود ولتاژ 0 تا 30 ولت و جریان 0 تا 5 آمپر را بنابه تنظیمات کاربر به بار وصل شده به دستگاه تحویل می‌دهد.

تعداد خروجی های متغیر و ثابت

منبع تغذیه های متغیر از نظر تعداد خروجی متفاوت هستند. دو نوع تک کانال (1 خروجی) و دو کانال یا دوبل (2 خروجی) پر کاربردترین انواع این دستگاه می‌باشد. منبع تغذیه دوبل دارای قابلیت سری یا موازی کردن خروجی ها را دارد. در حالت سری، ولتاژی تا دو برابر حالت معمول دریافت خواهید کرد به عنوان مثال در مدل 30 ولت 5 آمپر دوبل، ولتاژ خروجی در حالت سری به 60 ولت می رسد و در مدل 60 ولت 5 آمپر دوبل ولتاژ خروجی به 120 ولت می رسد. این نکته را توجه داشته باشید که در حالت سری جریان همان 5 آمپر باقی می‌ماند.

در حالت موازی همین اتفاق برای جریان خروجی دستگاه می‌افتد. با ذکر یک مثال حالت موازی را بررسی می‌کنیم. در منبع تغذیه 30 ولت 5 آمپر دوبل زمانی که خروجی ها را موازی کنیم حداکثر جریان خروجی به 10 آمپر می‌رسد و در مدل 30 ولت 3 آمپر دوبل این مقدار به 6 آمپر می‌رسد. سری یا موازی کردن خروجی ها معمولا با استفاده از کلیدهایی که روی خود دستگاه تعبیه شده است انجام می‌شود.

اما خروجی ثابت در منبع تغذیه متغیر چیست و چه کاربردی دارد؟

منبع تغذیه‌های متغیر معمولا در کنار خروجی متغیر یک خروجی ثابت هم دارند. منظور از خروجی ثابت، عدم تغییر ولتاژ و جریان این کانال می‌باشد. مقادیر ولتاژ و جریان خروجی ثابت معمولا 5 ولت 1 آمپر یا 5 ولت 3 آمپر می‌باشد.

محافظت ها

محافظت‌ ها نقش موثری در کیفیت و طول عمر دستگاه دارند. محافظت در برابر اتصال کوتاه، محافظت در برابر ولتاژ معکوس، محافظت در برابر اضافه بار و همچنین محافظت در برابر افزایش دمای دستگاه جهت آسیب نرسیدن به قطعات از جمله ویژگی‌هایی است که باید برای خرید یک منبع تغذیه در نظر گرفته شود.

مقدار ریپل خروجی

به طور معمول مقدار ریپل خروجی عامل تاثیرگذاری در انتخاب منبع نیست. این مولفه در کاربردهای خاصی اهمیت پیدا می‌کند. عموما در مواردی که نوسان ولتاژ ورودی حتی به مقدار اندک، در عملکرد دستگاه اخلال ایجاد می‌کند، به مقدار ریپل خروجی باید دقت شود. برای مثال بردها و تجهیزات نظامی قالباً سیستم هایی بسیار حساس هستند که مقدار ریپل زیاد در عملکرد آنها اخلال ایجاد می‌کند.

مقایسه انواع برندهای منبع تغذیه متغیر

منابع تغذیه متغیر در بازار ایران با نام و برندهای مختلفی وجود دارد. عمده برندها متعلق به کشور چین و در رتبه بعد تایوان هستند. البته منبع تغذیه های ساخت ایران هم در بازار یافت می‌شود.

منبع تغذیه مگاتک

برند مگاتک یک برند تایوانی بوده و دستگاه های ساخت این شرکت از کیفیت خوبی برخوردار هستند. با توجه به کیفیت خوب محصولات مگاتک و سابقه زیاد در بازار ایران، منبع تغذیه های مگاتک را می‌توانیم پر فروش‌ترین دستگاه های حال حاضر بازار ایران بنامیم. 

منبع تغذیه تویینتکس

برند تویینتکس TWINTEX برندی تازه وارد در بازار ایران است. تجهیزات این شرکت چند سالی است که با دستگاه های مگاتک وارد رقابت شده اند. تویینتکس اصالتا چینی می‌باشد اما از نظر کیفیت با مگاتک برابری می‌کند. 

منبع تغذیه‌های چینی

نام های دیگری نیز در بازار ایران وجود دارند که ساخت چین بوده و کیفیت متوسطی دارند. منبع تغذیه داژنگ DAZHENG، یاکسون، سانشاین و … نمونه هایی از این برندها هستند. این منابع تغذیه معمولا گارانتی و خدمات پس از فروش نداشته و کیفیت برد و قطعات آنها پایین‌تر است. به همین دلیل قیمت مناسب‌تری نسبت به دو برند قبلی دارند.

از کجا منبع تغذیه متغیر بخرم؟

هر نوع منبع تغذیه با هر برندی در مجموعه ما یعنی فروشگاه تخصصی پارت الکترونیک به فروش می‌رسد. ارائه مشاوره تخصصی در خصوص دستگاه‌ها، ارائه گارانتی و خدمات پس از فروش (مجموعه دارای واحد فنی و تعمیرات می‌باشد) و همچنین ضمانت کیفیت و اصالت محصول از جمله خدماتی است که پارت الکترونیک به مشتریان خود ارائه می‌دهد.

اشتراک گذاری